Rasstandaard Bayerischer Gebirgsschweisshund

Algemene karaktereigenschappen

De Bayerischer Gebirgsschweisshund (afgekort BGS) is een in Beieren ontwikkelde, vrij donkere, stevige maar zeer beweeglijke middelgrote hond. Het uiterlijk onthult behendigheid en bewegelijkheid, kracht en uithoudingsvermogen. De kleur van de vacht kan dieprood, hertenkleur, roodbruin, roodgeel, okergeel, tarwekleur of roodgrijs zijn. De kleur van de snuit, oren, en de rug en staart is meestal intenser en soms donkerder.   

Uiterlijk, gedrag en lichaamsbouw in het algemeen

De Bayerischer Gebirgsschweisshund houdt van de samenwerking met zijn begeleider en bouwt een vertrouwde, intieme relatie op met zijn gezin. Hij is gemakkelijk te hanteren en harmonieus in het dagelijks leven.

Dit hondenras is hardwerkend, volhardend, slim, loyaal, kindvriendelijk en een rustige, prettige metgezel in het dagelijks leven.

Het is een hond met een rechthoekige lichaamsbouw. Werkt vastberaden en zelfverzekerd voor de jager en komt door zijn vrij lichte bouw ook in moeilijk bergterrein tot prestaties. Bij voorkeur zijn deze honden spoorluid; op de warme voet moeten ze zichtluid zijn, dat wil zeggen luid geven als ze het wild in het oog hebben. De bayrischer gebirgsschweisshund is moedig genoeg om het wild scherp te stellen. 

Afmetingen

De reuen hebben een schofthoogte tussen de 47 en 52 cm, teven tussen de 44 en 48 cm. Het lijf is iets langer dan hoog en de achterkant is licht overbouwd.

Beharing

De glanzende vacht is dicht en ligt glad op de huid, is wat ruwer op de buik, poten en staart en fijner op de kop en oren. Een keer per week borstelen met een zachte borstel en in de verharings periode met een rubberen borstel, is voldoende.

Geschikt als huishond

Thuis is hij aanhankelijk en alert op alles wat gebeurt in en om het huis. De Bayrischer Gebirgsschweisshund is zeker geen hond die permanent in een kennel buitenshuis gehouden kan worden. Dit kan zijn karakter en de band tussen baas en hond behoorlijk negatief beïnvloeden.

Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)

Jonge honden gaan meestal leuk en vriendelijk om met iedereen, maar dit verandert naarmate de hond ouder wordt. Volwassen honden kunnen zeer eenkennig zijn naar vreemden, maar bekenden van de baas worden vriendelijk bejegend. De omgang met de huiskat hoeft geen problemen op te leveren, mits er een goede socialisatie heeft plaatsgevonden.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

De bayrischer gebirgsschweisshund ontwikkelt zich relatief laat. Voor het trainen heeft u veel geduld nodig. 

Beweging / woonomgeving

De bayrischer gebirgsschweisshund heeft een groot uithoudingsvermogen en veel beweging nodig. Het is belangrijk om dagelijks met de hond bezig te zijn en minimaal wekelijks een uitgebreid spoor te lopen. Het houden van de hond in een dicht bewoonde omgeving kan soms problemen opleveren omdat de honden nogal luid zijn. Aan de lijn lopen vinden honden van dit ras niet erg plezierig. Ze zijn gefokt om vrij in de bergen te kunnen bewegen. Daar is het immers onmogelijk om met de hond aan de lijn en het geweer de bergen te beklimmen. U moet ze daarom de gelegenheid bieden om onaangelijnd te rennen. Het uitwerken van een spoor gebeurt uiteraard wel aan een lange lijn.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Hij is trouw aan zijn baas en voorzichtig met vreemden.
Uw belangrijkste karaktereigenschap moet zijn dat u niet te ongedurig bent. Het is niet verstandig om zonder ervaring met honden aan een Bayrischer Gebirgsschweisshund te beginnen.

Specialisaties in zweetwerk

De Bayrischer Gebirgsschweisshund is met name geschikt voor de nazoek van alle grofwildsoorten. Aangekomen bij een dood stuk wild zal hij luid geven (totverbellen), of de voorjager ophalen en naar het aangeschoten wild brengen (totverweisen). Als het gewonde dier opkomt uit het wondbed dan wordt de hond geslipt en volgt hij luid gevend het spoor. Deze honden zijn in ieder geval zichtluid, maar liever nog spoorluid. Als deze eigenschappen ontbreken, wordt de hond uitgesloten van de fok.
Dankzij het brakkenbloed is de Bayrischer Gebirgsschweisshund goed in het hetzen en stellen. Bij agressieve zwijnen kan hij door zijn rankere lichaamsbouw en snelheid in het voordeel zijn ten opzichte van de Hannoveraanse Zweethond.


vantrutbekerveld.nl / Herwi Käveker-Hoenink

Bayerischer Gebirgsschweisshund

Tel. nr. :  +31 6 202 533 49

E-mail :  herwihoenink@hetnet.nl